Vihreä saari kaukana merellä

São Miguel, Azorit / matkustettu lokakuussa 2016 /


Edellinen ulkomaanreissumme suuntautui Azoreille viime syksynä, ja se oli matka, josta riittää runsaasti kerrottavaa.

Matkasin yhdessä avomieheni kanssa ja viikon matka oli täynnä...

...kraaterijärviä


...vehreyttä...hortensioja
...merta
...hylättyjä rakennuksia

...upeita metsiä


...hienoja maisemiaMitkä Azorit?

Azorit on saariryhmä, joka sijaitsee Atlantilla, noin 1500 kilometrin päässä Euroopan rannikosta. Saariryhmä kuuluu Portugalille, mutta on autonominen. Azorit koostuu yhdeksästä tuliperäisestä saaresta, jotka eroavat toisistaan merkittävästi sekä kokonsa että maisemansa puolesta.


Suurin saarista, sekä pinta-alansa että asukaslukunsa puolesta, on São Miguel. Tällä saarella sijaitsee myös Azorien suurin kaupunki, Ponta Delgada, jossa asuu noin 70 000 ihmistä. Koko São Miguelin saarella asuu noin 130 000 ihmistä.


Olin pitkään halunnut matkustaa Azoreille, sillä saarten maisemat näyttivät houkuttelevilta. Saarilla ei käytännössä olisi mitään muuta kuin upeaa luontoa, ja tämähän sopisi meille paremmin kuin hyvin. Azoreiden turismia on kuitenkin rajoitettu, ja Suomestakin sinne tehdään suoria lentoja vain aika ajoin. Sinä aikana, kun me matkaa saarille suunnittelimme, suoria lentoja ei ollut tarjolla lainkaan, eivätkä välilaskullisetkaan lennot olleet niin edullisia, että olisimme niihin tarttuneet. Lopulta paikkaan oli kuitenkin päästävä ja varasimme lennot Lissabonin kautta Ponta Delgadaan. Lennot eivät olleet erityisen edulliset, enkä tiedä onko sellaisia edes saatavilla. Tällä hetkellä Ponta Delgadaan näyttäisi pääsevän noin 500 eurolla nuppia kohden, kahdella vaihdolla hieman edullisemminkin.


Me lensimme Azoreille Tap Air Portugalilla eikä lentoyhtiöstä ole tämän kokemuksen perusteella huonoa sanottavaa. Kaikki toimi hyvin ja lennot olivat kutakuinkin ajallaan perillä. Lennoilla tarjottiin myös ruoka, mikä ei ole enää aina itsestään selvää Euroopan sisäisillä lennoilla.


Kuva on huono, mutta Ponta Delgadan lentokenttä oli mielettömän hieno. Kenttä sijaitsi aivan rannassa, Ponta Delgadan vieressä. Tässäkin kuvassa voi nähdä häivähdyksen merta. Kun lentokone laskeutui (ja vastaavasti nousi ilmaan), ehti jo hetken aikaa miettiä, että olemmeko kohta meressä. Matkustimme siis São Miguelille, mutta myös muille saarille on mahdollista matkustaa. Me valitsimme saarista suurimman ensisijaisesti juuri sen koon vuoksi. Saarella riittäisi nähtävää viikoksi, sillä halusimme mieluiten pysytellä vain yhdellä saarella lomamme aikana. Laivamatka jollekin naapurisaarelle olisi voinut olla kiinnostava, mutta saarten välillä kulkevat  laivat eivät liikkuneet talvikaudella, joka oli alkanut lokakuun alussa.


Oli selvää, että vuokraisimme koko lomaksi auton. Halusimme päästä vapaasti liikkumaan eri puolille saarta, ja olimme kuulleet, että Ponta Delgadassa ei olisi juurikaan tekemistä. Samasta syystä halusimme myös majoituksen jostain muualta kuin Ponta Delgadasta. Parkkipaikan etsiminen kaupungin kaduilta joka ilta ei houkutellut.


Suurin osa São Miguelin hotelleista sijaitsee kuitenkin Ponta Delgadassa. Me päädyimme tutkimaan Airbnb:n valikoimaa ja se olikin saarella melko laaja. Emme olleet käyttäneet palvelua koskaan aikaisemmin, mutta luotimme muiden käyttäjien arvioihin ja valitsimme majoituksen, joka oli saanut paljon positiivisia palautteita. Huoneisto löytyy tätä kirjoittaessa edelleen Airbnb:stä ja on vuokrattavissa myös Booking.comin kautta.


Kyseinen huoneisto oli Água de Paussa, noin 3000 asukkaan pikkukaupungissa, joka sijaitsee São Miguelin keskikohdassa etelärannikolla. Sijainti oli erinomainen, sillä siitä pääsi helposti tutkimaan saarta kaikkiin suuntiin. Ponta Delgadasta majapaikkaamme ajoi parissakymmenessä minuutissa.


Itse Água de Pau oli sympaattinen ja siisti pikkukaupunki. Sieltä löytyi kaikki tarvittava: oli pieni kauppa, muutama ravintola ja joitain pikkuisia putiikkeja. Kauppaa käytimme useasti, mutta suuremmat ruokaostokset hoidimme supermarketissa Ponta Delgadassa. Água de Paun ravintoloista testasimme yhden, Restaurante Paraíso do Milênion, jota en ainakaan sen yhden kokemuksen perusteella voi suositella kenellekään. Toisaalta, Azorien ruoka ei ilmeisesti yleensäkään ole mikään järisyttävä kulinaristinen elämys. Me kokkasimmekin lähes joka ilta itse ruokamme.


Huoneistomme sijaitsi keskimmäisessä kerroksessa ja kuvassa näkyvä terassi oli käytössämme. 
Huoneistomme sijaitsi omakotialueella lähellä meren rantaa. Samassa kolmikerroksisessa talossa oli ainakin kaksi muutakin huoneistoa, jotka olivat vuokralla, ja lisäksi talon ylimmässä kerroksessa asui paikan omistaja. Valtava piha oli aidattu ja alueella oli runsaasti parkkitilaa. Asuinalue oli hyvin rauhallinen, ja mikä parasta, sekä terassilta että keittiön ikkunasta näkyi meri.

Terassilta näkyi meri. Ei kovin hyvin, mutta näkyi kuitenkin.

Huoneisto oli liiankin suuri kahdelle hengelle: makuupaikkoja siellä olisi ollut kuudelle. Tilaa siis ainakin riitti, kaikki oli siistiä ja keittiö oli varustukseltaan hyvä. Paikan omistaja oli äärimmäisen ystävällinen ja avulias, ja toi meille eräänä iltana jopa itse tekemäänsä jälkiruokaa illallisella nautittavaksi.


Olohuone
Kylpyhuone

Ensimmäisestä Airbnb-kokemuksesta jäi siis varsin hyvä maku. Seuraava majoitus kyseisen palvelun kautta onkin jo varattuna, mutta siitä lisää myöhemmin. Seuraavassa postauksessa aloitetaan varsinaiset matkakertomukset Azoreilta ja lähdetään kuuluisalle kaksoisjärvelle.

Tunnisteet:

Jaa:

0 kommenttia