Karua kauneutta: Hylätty hotelli Monte Palace

São Miguel, Azorit / matkustettu lokakuussa 2016 /


Korkealla rinteellä, metsän keskellä São Miguelin saarella sijaitsee rakennus, joka on karun kaunis ja aivan käsittämättömän mielenkiintoinen. Kyse on hylätystä hotellista, valtavasta betonimöhkäleestä, jolle luonto on tehnyt tehtävänsä.


Tutustuin paikkaan ensimmäistä kertaa jo silloin, kun aloin kiinnostua Azoreista matkakohteena. Vanhat, hylätyt rakennukset ovat aina kiehtoneet minua, mutta olen ollut koko ikäni liian kiltti ja lainkuuliainen harrastamaan urbaania löytöretkeilyä ja seikkailemaan hylätyissä taloissa. Hotelli Monte Palace oli kuitenkin paikka, jota en voinut ohittaa.


Viiden tähden hotelli Monte Palace rakennettiin 1980-luvulla ja avattiin vuonna 1989. Hotelli oli sen aikaiseksi todella hieno, niin kuin viiden tähden hotellin kuuluukin. Se myös sijaitsee aivan käsittämättömän upealla paikalla, 600 metrin korkeudessa, ja hotellin ikkunoista on näkymä Sete Cidades -kaksoisjärvelle. On helppo ymmärtää, miksi hotellin perustaja on halunnut kyseisen rakennuksen juuri sille paikalle tehdä. Kaksoisjärven lisäksi mäen päältä näkyy toiseenkin suuntaan, merelle.


80-luvulla Azorien turismi oli kuitenkin täysin lapsenkengissä - tai oikeastaan turismia ei ollut lainkaan. Viiden tähden hotelli keskellä saarta ei siis ollut millään mittapuulla kannattava. Hotellin ympäristössä ei tosiaan ole edelleenkään mitään: paikka on keskellä metsää hankalan ajomatkan päässä. Etäisyydet São Miguelilla eivät toki mihinkään ole pitkiä, mutta voin hyvin kuvitella, että Monte Palaceen ei 80-luvulla riittänyt kovin sankoin joukoin asiakkaita. On myös muistettava, että vaikka maisemat Monte Palacesta ovat käsittämättömän kauniit, Azorien sääolosuhteet ovat hyvin vaihtelevat. Vuodessa on enemmän sateisia ja pilvisiä päiviä kuin niitä aurinkoisia, jolloin maisemista olisi mahdollista nauttia. Se ei tainnut juolahtaa hotellin perustajan mieleen.


Monte Palace suljettiin kannattamattomana puolitoista vuotta avaamisen jälkeen. Hotellia vartioitiin pitkään: paikalliset ovat kertoneet, että rakennuksen ympärillä kulki vapaana koiria, jotka saattoivat olla hyvinkin aggressiivisia. Miksi hotellia sitten pidettiin kunnossa? En tiedä, oliko se tarkoitus vielä joskus avata, mutta huhut kertovat, että hotellin omistajan poika piti rakennuksessa silloin tällöin massiivisia juhlia.


Noin 2010 hotellin vartioiminen äkkiä lopetettiin. Puhutaan, että hotellin omistajalta olisivat loppuneet rahat. Joku epäilee, että hän olisi kuollut. Ihmiset halusivat sisään hotelliin ja rikkoivat ikkunoita. Lopulta ikkunat poistettiin kokonaan, jotta vahinkoja ei sattuisi. Sen jälkeen paikka on rapistunut nopeasti.
Kun me vierailimme hotellissa, sieltä oli revitty irti kaikki, minkä vain suinkin irti sai. En tiedä, missä vaiheessa se on tapahtunut: voi olla, että hotellista on irrotettu kaikki myytäväksi kelpaava jo silloin, kun vartiointi on lopetettu. En nimittäin usko, että kaikki irtaimisto voisi muutamassa vuodessa muuten hävitä.

Paikka on vaikuttava. Vaikka kaikki on viety, minkä viedä voi, voi hotellissa silti aistia sen tunnelman, mikä siellä on joskus ollut. On helppo kuvitella, että paikka on ollut hieno. Betonirakennus on erikoinen, eikä kovin kaunis, mutta hotellissa on hienoja yksityiskohtia, jotka kertovat siitä, kuinka kaunis se on ollut.

On jotenkin hirveän surullista, miten joillekin paikoille käy näin.  

Huoneita on noin sata. Yllä oleva kuva on hotellihuoneesta: kuva on otettu huoneen puolelta ja oviaukosta pääsi vessaan ja kylpyhuoneeseen. Kylpyhuoneessa oli amme, sen pystyi vielä erottamaan. Joissain kylpyhuoneissa oli jäljellä myös rippeitä marmorilaatoista.

Sete Cidadeksen puolella olevan siiven parvekkeilta on näkymät kaksoisjärvelle. Alla oleva kuva on otettu hotellihuoneen parvekkeelta.
Myös hotellin katolle pääsi - ja sieltä maisemat olivat kaikkein upeimmat.Alla olevat kauniit laatat löytyivät yhdestä pohjakerroksen vessasta. Vessanpöntöt olivat edelleen paikoillaan wc-kopeissa.

Tässä on ilmeisesti joskus ollut hotellin baari. Pylväät ja katon kaaret kielivät hienosta tilasta. Vielä toistaiseksi Monte Palacessa voi kiertää vapaasti, omalla vastuullaan toki. Hotellin purkamisesta on ilmeisesti puhuttu, mutta en tiedä onko asia edennyt mitenkään. Hotelli on ollut myös myynnissä, mutta siitä on käsittääkseni pyydetty niin järkyttäviä summia, ettei kukaan ole paikkaa halunnut ostaa. Ja mitä kukaan sillä tekisi? Luonto on vallannut hylätyn rakennuksen ja tuhonnut siitä viimeisetkin rippeet.


Lisää aiheesta:


Follow my blog with Bloglovin

Tunnisteet:

Jaa:

0 kommenttia