Ribeira Grande, Nordeste ja Euroopan ainoa teeviljelmä

São Miguel, Azorit / matkustettu lokakuussa 2016 /

Aloitimme päivän ajamalla Ribeira Grandeen. Azoreilla ei ole montaa uimarantaa, sillä suurin osa rannoista on laavakiveä, mutta Ribeira Grandesta uimaranta löytyy. Ja kohtalaisen komea ranta löytyykin.

Lokakuisena päivänä ranta oli hiljainen, mutta muutama rohkea oli uskaltautunut uimaan melko villinä vellovaan aallokkoon. Voin kuvitella, että kauniina kesäpäivänä rannalle kokoontuu runsaasti väkeä. Rannalla oli myös muutamia kahviloita, joissa nytkin istuskeli porukkaa.
Emme jääneet tutustumaan Ribeira Granden kaupunkiin vaan jatkoimme matkaamme sen ohi, suuntana Chá Gorreanan teeviljelmä. Kyseessä on Euroopan ainoa teeviljelmä, ja se on ollut toiminnassa vuodesta 1883 asti. Vuosittain paikassa tuotetaan 33 tonnia teetä.

Teeviljelmä on aivan EN1-1A tien vieressä, ja näkyy siis myös tieltä. Me ajoimme vahingossa ohi koko viljelmästä, sillä se tuli kohdalle niin yllättäen. 

Teeplantaasit ulottuvat 32 hehtaarin alueelle. Plantaasien keskeltä kulkee patikointireittejä, mutta koska me osuimme paikalle huonolla säällä, tuuli ja satoi, niin emme lähteneet kävelemään pidemmälle.

Tehtaassa sisällä olisi halutessaan päässyt myös maistamaan erilaisia teelaatuja. Me ostimme muutaman paketin tuliaisiksi. Samaa teetä myytiin myös São Miguelin kaupoissa. Tehtaaseen on vapaa pääsy.

Jatkoimme matkaa kohti saaren itäosaa. Pyörähdimme matkalla jossakin pikkukylässä, mutta ainakin se, johon me osuimme, oli hyvin hiljainen. 

Seuraava stoppi oli Nordestessa, aivan São Miguelin itärannikolla. Nordeste on noin 5000 asukkaan kaupunki. Opaskirjamme kertoi, että Nordeste oli pitkään teiden ulottumattomissa, ja sinne kuljettiin lähinnä veneellä. 

Se on helppo uskoa, sillä vielä nytkin São Miguelin itäosan suurinkin tie oli hyvin huonossa kunnossa. Varsinkin Nordestesta eteenpäin tie oli paikoitellen todella kuoppainen, ja jouduimme välillä kävelyvauhtia, jotta vuokra-auton pohjasta olisi vielä palautuspäivänäkin jotain jäljellä. 

Tietä kyllä selvästi kunnostettiin koko ajan, ohitimme monta tietyömaata. Ehkä pian koko saari on mahdollista kiertää hyväkuntoisia teitä pitkin: nythän muualla näkyi paljon uusia tai uudehkoja teitä. 

Itäosan kiertäminen olisi nimittäin ollut varmasti maisemiltaan upea, jos sää olisi ollut parempi. Nyt ajoimme käytännössä koko matkan pilvessä, ja vaikka tie kulki aivan rannikolla, ei merestä näkynyt vilaustakaan. 

Nordeste sen sijaan oli kaunis ja viihtyisä kaupunki. Siellä oli todella hiljaista, liekö johtunut sateesta, mutta kaikki oli äärimmäisen siistiä ja valkoiset rakennukset kauniita. Tunnisteet:

Jaa:

0 kommenttia