Lauterbrunnenista Mürreniin: 72 vesiputousta ja 10 kilometriä kävelyä

Sveitsi / matkustettu toukokuussa 2017 / 

Emme todellakaan ole mitään kokeneita patikoijia, joten halusimme aloittaa reissun kevyellä ja mukavalla patikkaretkellä. Valitsimme siis reitin, jossa oli vain vähän korkeuseroja. 

Lauterbrunnen ja Mürren olivat molemmat sellaisia paikkoja, joissa halusin käydä, joten päätimme patikoida Lauterbrunnenista Mürreniin. 

Jätimme auton Lauterbrunnenin aseman parkkihalliin. Koko reissu vei viidestä kuuteen tuntia, ja pysäköinti maksoi tältä ajalta seitsemän frangia. 

Nousimme kaapelihissillä (9 CHF) Grütchalpiin, josta lähdimme talsimaan eteenpäin. Grütschalp - Mürren
Pituus: 4,3 km
Kesto: 1 h 30 min
Vaikeusaste: Helppo
Korkeus: 1489-1649 m

Grütschalpista olisi päässyt jatkamaan Mürreniin myös junalla. Suurin osa muista turisteista tekikin juuri näin. Meidän lisäksemme kävelemään lähti vain muutama muu. Reitti Grütschalpista Mürreniin on erittäin helppo. Reitti seurailee junarataa ja on koko matkan leveähköä, hiekkapohjaista kävelytietä. Suuria nousuja tai laskuja ei ole, ja kuvailisinkin tätä ennemmin rennoksi päiväkävelyksi kuin patikoinniksi. Kun patikoimaan lähtee Grütchalpista päin, saa kuitenkin koko matkan kulkea vuoria kohti ja ihailla lumisia huippuja kuten Eiger, Mönch ja Jungfrau.

Osa reitistä kulkee alppiniittyjen välissä. 

Reitti on niin lyhyt, että varsinaisia lepotaukoja ei tarvita, mutta polun varrella on kuitenkin runsaasti penkkejä, joihin voi istahtaa vaikka vain ihailemaan maisemia. 
Noin puolimatkassa on Winteregg, jossa on myös asema. Siellä on kahvila, tai olisiko peräti ravintola. Me emme käyneet katsomassa. 

Välillä sukelletaan metsään. Me törmäsimme myös reissun ensimmäiseen eläimeen, jos lehmiä ja lampaita ei lasketa. Kuva on huono, koska sarvipää oli vikkelä, mutta olisikohan tämä jonkinlainen alppivuohi?

Nopeasti olimme Mürrenissa. 

1650 metrin korkeudessa sijaitseva kylä tunnetaan talviurheilukeskuksena, jollaisena se on toiminut 1800-luvulta alkaen. Mürrenissa asuu vakituisesti vain 500 ihmistä, eikä sinne kulje lainkaan autoteitä. Itseeni Mürren ei tehnyt suurta vaikutusta, vaikka olihan se toki hienolla paikalla. Siellä oli paljon turisteja myös näin sesongin ulkopuolella, sillä 2970 metrin korkuinen Schilthorn houkuttelee matkailijoita. Huipulla on kuvattu vuoden 1969 James Bond Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa. Hissi Schilthorniin kulkee Mürrenin kautta. 

Meitä ylös pääsy ei kiinnostanut, osin siitä syystä, että hinta oli varsin suolainen. Hissimatka Mürrenista Schilthorniin olisi kustantanut yhdeltä hengeltä meno-paluuna 82,20 frangia. 

Jatkoimme siis alas Stechelbergiin. Hissiä odotellessa meinasi iskeä ahdistus, kun asemalle rantautui lauma aasialaisia turisteja selfiekeppeineen. Voin vain kuvitella, millainen tämä paikka olisi keskellä parasta kesäsesonkia tai vaihtoehtoisesti talviaikaan. Koska kävely Mürreniin oli ollut niin kevyt, päätimme kävellä Stechelbergistä takaisin Lauterbrunneniin. Myös tämä reitti on helppo, tasaista kävelytietä, joka taisi olla jopa suurimmalta osin asfaltoitu. 

Maisemat alhaalla laaksossa olivat kovin eri näköiset kuin ylempänä. Valitettavasti aurinko oli jo sen verran laskenut, että vuoret varjostivat kulkuamme, ja saimme taivaltaa matkaa auringonsäteiden ulottumattomissa. 

Stechelberg - Lauterbrunnen
Pituus: 6,7 km
Kesto: 1 h 45 min
Vaikeusaste: Helppo
Korkeus: 800-925 m

Yllä oleva on koko reitin virallinen kuvaus, mutta matkan pituus ja kesto on laskettu Stechelbergiin asti - Stechelbergin kaapelihissi-asema on hieman ennen kaupunkia. Kulkemamme matka oli todellisuudessa varmaan kuutisen kilometriä. 

Maisemat laaksossa olivat ihan komeat, sillä laakso on aika kapea, ja pystysuorat kallioseinämät nousevat kävelijän molemmilla puolilla. Lauterbrunnen on tunnettu vesiputouksistaan - 2500 asukkaan kunnassa sanotaan olevan 72 vesiputousta

Tällä kävelyllä niistä vesiputouksista voi jo nähdä useamman. Lisääkin olisi ollut, mutta emme viitsineet poiketa reitiltä. 

Ensimmäinen vesiputous oli jo hissiaseman vieressä. 250 metrin korkeudesta maahan valuva Murrenbachfall koostuu itseasiassa viidestä eri putouksesta.  Tämä on 261 metrinen Aegertenbachfall. 

Staubbachfall valuu alas noin 300 metrin korkeudesta.Staubbachfall näkyy komeasti myös Lauterbrunnenin taustalla, kun paikkakunnalle saapuu. 
Kävely Lauterbrunnenista Mürreniin ja takaisin Lauterbrunneniin oli ihan mukava aloitus reissulle: sopivan kevyt, ja maisemiltaankin ihan okei, mutta mitään suuria tunteita se ei herättänyt. En minä tälle samalle reitille uudestaan lähtisi, mutta toisaalta en lähtisi kovin monelle muullekaan. 

Hyvää näissä molemmissa pätkissä on kuitenkin se, että näille uskaltaa lähteä kävelemään myös kokematon tai huonokuntoinen patikoija. Helppouteen nähden maisemat ovat kyllä hienot. 


Mitä päivä maksoi? 

Kaapelihissi Lauterbrunnen - Grütchalp: 9 CFH / hlö
Kaapelihissi Mürren - Stechelberg: 11,40 CFH / hlö
Pysäköinti Lauterbrunnenissa: 7 CFH

Jaa:

0 kommenttia