Ristiriitaisten tunteiden Bern

Sveitsi / matkustettu toukokuussa 2017 / 

Sanon tähän heti alkuun, että olen äärimmäisen huono kaupunkilomailija. Tarvitsen kaupunkiin selkeää tekemistä enkä osaa vain olla, vaellella ja nauttia kaupunkitunnelmasta ilman kunnollisia päämääriä. Lisäksi ahdistun, kun ympärillä on paljon ihmisiä, joten nähtävyyksien katselu ei yleensä ole minua varten. 

Edellä mainitut asiat olivat varmaan suurimpina syinä aiheuttamassa sen, että viihdyimme Bernissä vain alle kolme tuntia. Myös kuumuus ajoi meidät pois kaupungista. Tallustelen paahteessa mieluummin vuoristossa kuin tukahduttavilla kaduilla - tosin ne vuoret vievät kyllä viileämmässäkin säässä voiton. 

Joka tapauksessa: Bernissä tuli käytyä. Kaupunkihan on siis Sveitsin pääkaupunki, jos joku ei sitä tiennyt. Siitä huolimatta Bern on varsin kompaktin kokoinen, ja asukkaita siellä on vain noin 126 000. Bern onkin asukasluvultaan vasta Sveitsin viidenneksi suurin kaupunki. 

Jätimme automme Parking Casino -pysäköintihalliin aivan vanhan kaupungin ytimeen. Siihen oli kuitenkin suht helppo tulla, halliin pääsi ajamaan lähes täysin isoja teitä pitkin. Pysäköinti on Bernissä melko kallista: me maksoimme 3,60 CHF / tunti. 

Siitä lähdimme kävelemään vanhan kaupungin katuja ilman päämäärää. Matkan varrella tuli nähtyä muun muassa Parlamenttitalo, jonka edustalla olevat vesisuihkut antoivat lapsille viilennystä. Vähän teki itsekin mieli mennä vilvoittelemaan. 
Näimme myös kuuluisan Zytgloggen, joka varmaan tunnetaan yhtenä Bernin maamerkkinä. Keskiajalla rakennettu torni on toiminut muun muassa vartiotornina ja vankilana.
Jatkoimme matkaa kohti Bernin vanhaa kaupunkia kiertävää Aare-jokea. Kuljimme pitkin monia ihan viihtyisiä katuja, mutta yleisvaikutelma kaupungista oli silti jotenkin mitäänsanomaton. 

Tilanne muuttui, kun pääsimme joelle. Täällähän se kaunis Bern oli!

Turkoosina hohtava joki, vieri vieressä hauskan näköisiä taloja, mutta silti tilaa hengittää. 


Seuraavaksi olimmekin Karhupuistossa, jonne muitakin turisteja eteni tasaisena virtana. 

Suhtaudun eläintarhoihin ja muihin vastaaviin hieman kaksijakoisin tuntein. On hyviä eläintarhoja, sellaisia, joissa eläimillä on paljon tilaa ja hyvät olot, ja niissä käyn silloin tällöin itsekin ihan mielelläni. Sellaisia ei vain valitettavasti ole kovin paljon. 
En ole ihan varma, mitä mieltä olen Karhupuistosta. Puistoa on kritisoitu muun muassa siitä, että karhut ovat aivan kaupungin keskustassa. En osaa sanoa, miten se karhuihin vaikuttaa, mutta paikka joen varressa on joka tapuaksessa suhteellisen rauhallinen. Lisäksi karhuilla on käytössään kohtalaisen paljon tilaa, paljon enemmän kuin monissa eläintarhoissa. 

Bernin karhupuistossa on myös Korkeasaaressa syntynyt karhu Finn. 

Karhupuistosta jatkoimme ylös kukkulalle kohti ruusutarhaa. Olimme liian ajoissa, sillä toukokuun loppupuolella ruusut olivat vasta juuri puhkeamassa kukkaan. Muutamat alppiruusut sentään kukkivat. 


Puisto on varmasti upea, kun ruusut kukkivat. Nytkin se oli käymisen arvoinen, sillä ylhäältä avautuivat kauniit maisemat Bernin ylitse. 

Ruusutarhalta jatkoimme takaisin vanhaankaupunkiin. Kaupunki alkoi tuntua tarpeeksi nähdyltä ja kuumuus ahdistaa, joten suuntasimme suosiolla väljemmille vesille. 

Bernistä lähdettyämme mietin vielä pitkään, miksi kaupunki ei saanut minua puolelleen. Se oli "ihan kiva", mutta ihan kiva ei riitä. Olen nähnyt niin paljon kauniimpia vanhoja kaupunkeja, että Bern ei vain tehnyt vaikutusta - siitäkään huolimatta, että joen ympäristö oli oikeasti todella hieno. 

Mikä Bernistä sitten teki vain "ihan kivan"? Vanha kaupunki oli kovin harmaa. Kaikki oli saman näköistä, mitään erityistä ei ollut. Lisäksi luulen, että se vaikutti, että vanhassa kaupungissa sai liikkua myös autoilla. Liikenteen melussa ja autoja väistellessä kaupungistakaan ei pystynyt samalla tavalla nauttimaan kuin autoilta suljetuissa keskustoissa. 

En usko, että menen Berniin koskaan uudestaan. En kuitenkaan kadu, että siellä kävin - tulipahan taas yksi pääkaupunki nähtyä. Jaa:

0 kommenttia