Kaunis, rauhallinen ja lähellä: Ihana Hiidenmaa!


Hiidenmaa on minulle sellainen paikka, johon haluan palata kerta toisen jälkeen. Ihan jokaisessa se ei todennäköisesti herätä aivan yhtä suuria tunteita, mutta kyllä saarella käydä kannattaa.


Viron toiseksi suurin saari on täynnä kaunista luontoa, katajia, merta, valkoista pikkukiveä, upeita rantoja, tuulimyllyjä, lehmiä, lampaita ja hevosia, majakoita, ystävällisiä ihmisiä sekä rauhaa ja leppoisaa tunnelmaa.
Mikä Hiidenmaa?Kuten jo mainittua, Hiidenmaa on Viron toiseksi suurin saari. 22 kilometrin päässä manner-Virosta sijaitseva Hiidenmaa on kooltaan noin 1000 neliökilometriä, joten mistään ihan hirvittävän suuresta saaresta ei ole kysymys. Saaren leveys lännestä itään on 60 kilometriä, ja korkeus etelästä pohjoiseen 45 kilometriä. Rantaviivaa Hiidenmaalla on 326 kilometriä.Hiidenmaalla on vain noin 8500 asukasta. Saaren suurin kaupunki on Kärdla, ja sen alueella asuu runsaat 3000 ihmistä. Hiidenmaan väkiluku on voimakkaassa laskussa. Vielä vuonna 2010 saaren väkiluku oli päälle 11 000. Viron tilastokeskuksen ennusteen mukaan (Yle) saaren väkiluku on vuonna 2040 jopa 30 prosenttia nykyistä pienempi.


Asukasluvun vähenemisen huomaa. Olen ollut Hiidenmaalla itse ensimmäistä kertaa muistaakseni vuonna 1997, kun olin 7-vuotias. Sen jälkeen kävimme Hiidenmaalla isäni kanssa joka kesä. Edellinen kertani Hiidenmaalla oli vuonna 2004, ja odotinkin nyt mielenkiinnolla, mitä saarella on tapahtunut 13 vuodessa.


Vastaus oli hyvin yksinkertainen. Ei yhtään mitään.


Kaikki oli täsmälleen saman näköistä, kuin oli aina ollutkin. Talot olivat niitä samoja vanhoja, joita saarella oli tönöttänyt 20 vuotta sittenkin. Joukkoon oli tullut joitakin uusia, mutta ne saattoi laskea yhden, tai korkeintaan kahden käden sormilla.


Nämä kuvat ovat saaren suurimman kaupungin, Kärdlan, keskustasta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Hiidenmaalle kannattaisi mennä. Saarella vallitsee leppoisa, rauhallinen ja rento tunnelma. Kaikki on mukavan pysähtynyttä. Ihmiset ovat mielettömän ystävällisiä, vanhempi väki osaa suomea ja nuoret englantia.


Osittain saaren pysähtynyt tunnelma on ihan tarkoitushakuista. Viron suurinta saarta, Saarenmaata, on aina kehitetty, ja sinne on tarkoituksella pyritty saamaan turisteja. Hiidenmaalla tällaista ei ole haluttu syystä tai toisesta tehdä. Turistit tuottavat vain noin 3,6 prosenttia saaren tuloista.


Parasta on luonto

Hiidenmaalla parasta on ehdottomasti saaren yleinen tunnelma ja koskematon luonto. Pienellä saarella suuressa roolissa on tietenkin meri, jonka rannat ovat pitkälle matalat.

Osa rannoista on kivikkoista, täynnä pyöreäksi hioutunutta sileää pikkukiveä. Osa taas on pehmeää hiekkaa.

Hiidenmaalla rannoille rakentaminen on rajoitettua, sillä rannat on haluttu säilyttää kaikkien käytössä. Tietääkseni saarella ei myöskään ole yhtään virallista uimarantaa. Se tekee tietysti sen, että rannat eivät välttämättä ole putipuhtaiksi kiillotettuja - niiltä voi löytyä levää ja muuta meren kuljettamaa luonnon roskaa, mutta se tekee paikoista myös niin paljon luonnollisempia ja kauniimpia.


Rannat ovat kasvillisuudeltaan aika kitukasvuisia. Katajat, kuiva heinä ja valkoiset pikkukivet on se maisema, jonka muistan lapsuudestani. Se piti edelleen paikkansa, joskin todellisuudessa kasvillisuus on aika paljon monimuotoisempaa. Hiidenmaan rannoilla kasvaa monia sellaisia kasveja, joita muualla ei kasva.Hiidenmaa on tasainen saari. Kyseessä on Viron metsäisin maakunta: noin 70 prosenttia saaren pinta-alasta on metsän ja pensaikon peittämää. Saaren keskiosasta löytyy niin mänty- kuin seka- ja lehtimetsiäkin. Maisemaa täplittävät lehmälaitumet ja heinäpellot.


Eläimistö on Hiidenmaalla osittain samanlaista kuin Suomessa. Metsissä jolkottelee hirviä, metsäkauriita, kettuja, supikoiria ja ilveksiä. Niiden lisäksi Hiidenmaalla on myös saksanhirviä ja runsaasti villisikoja. Vesillä elää norppa- ja harmaahyljelaumoja. Kaloista Hiidenmaan erikoisuuksia ovat nokkahauet - pitkänokkaiset kalat, joilla on vihreät ruodot. Ne tulevat saaren lähistölle kutemaan.


Hiidenmaa on erinomainen paikka myös lintujen bongaukseen. Monien lintujen muuttoreitit kulkevat Hiidenmaan yli.
Mitä muuta Hiidenmaalla on kuin luontoa?Ei juuri mitään, se on tosiasia. Jos kaipaat paljon aktiviteetteja, massoittain ihmisiä ympärillesi, shoppailumahdollisuuksia, runsaasti ravintoloita ja juhlintaa iltamyöhään, Hiidenmaa ei ole sinun paikkasi.

Jos taas nautit luonnosta, kauniista maisemista ja rentoutumisesta, suosittelen Hiidenmaalle matkustamista. Kaiken muun hyvän lisäksi se on edullinen ja lähellä.


Löytyy saarelta tekemistäkin. Meidän reissuihimme on aina liittynyt kiinteänä osana ratsastaminen, josta voit lukea lisää täältä. Hiidenmaan nähtävyyksistä kirjoitan täällä. Ne eivät ehkä ole niin suuria ja suosittuja kuin jonkun suuren kaupungin nähtävyydet, mutta saa niitäkin ihmettelemällä päivän tai pari kulumaan.Hiidenmaa on myös suosittu kalastus- ja metsästyspaikka. Saaren länsiranta on myös surffarien suosiossa, sillä tuulet ovat usein melkoiset.


Miten sinne pääsee?Hiidenmaalle on omalla autolla todella helppo mennä. Tallinnaan pääsee parissa tunnissa, ja manner-Virosta Hiidenmaalle kulkeva lautta lähtee Rohukülasta, Haapsalun läheltä, puolentoista tunnin ajomatkan päästä Tallinnasta. Lauttoja kulkee noin kolmen tunnin välein, ja liput kannattaa varata etukäteen. Se käy kätevästi netissä. Siellä näkee reaaliajassa myös sen, kuinka paljon lauttaan on vielä tilaa.


Lippujen ostovaiheessa syötetään auton rekisterinumero. Rohukülaan ajaessa portti lukee auton rekisterinumeron automaattisesti, portti aukeaa ja taulut ohjaavat sinut oikeaan jonoon. Missään vaiheessa ei tarvitse veivailla auton ikkunoita auki ja ojennella lippuja kenellekään. Älyttömän kätevää!

Lautta Rohukülasta Hiidenmaan puolelle maksoi kesällä 2017 henkilöautolta ja kahdelta hengeltä yhteen suuntaan 16 euroa.Lauttamatka Rohükulasta Hiidenmaan puolelle kestää tunnin ja 15 minuuttia. Me emme poistuneet autokannelta, sillä matkustimme koiran kanssa lemmikkihuoneessa, mutta lautalta löytyy ilmeisesti myös ravintola.


Hiidenmaalla on kohtalaisesti majoitustarjontaa. Varsinaisia hotelleja on melko vähän, mutta kotimajoitusta järjestäviä tahoja on enemmän. Myös Airbnb:stä löytyy jonkin verran tarjontaa. Luksusta ei kannata odottaa löytävänsä, mutta kotoisaa tunnelmaa sitäkin enemmän. Hintataso on edullinen, huoneita jaetulla kylpyhuoneella saa aamiaisen sisältäen parilla kympillä yö.Me majoituimme tällä kertaa Keldrimäe Guesthousessa Kassarissa. Valitsimme tämän, koska olimme matkassa koiran kanssa, ja halusimme mökkityylisen majoituksen. Keldrimäessä saimme käyttöömme erillisen mökin talon pihapiiristä (55 e / yö), muut heidän huoneensa ovat talossa. Sijainti oli hyvä, paikka todella rauhallinen, majataloa pitävä pariskunta ystävällinen ja aamiainenkin ihan ok, ja haluaisin kovasti suositella tätä paikkaa. Huoneen huono siisteystaso jättää kuitenkin suositukset uupumaan.


Aikaisemmin majoituimme aina Peedu Puhkemajaan. En ole ollut siellä vuoden 2004 jälkeen, enkä tiedä paikan nykyisestä kunnosta tai laadusta, mutta tuon aiemman perustella voin kyllä suositella. Asiakaspalvelu on ainakin paikallaan ja omistaja Viivi mahdottoman mukava!

Jos Hiidenmaa kiinnostaa, kannattaa tutustua myös seuraaviin:Jaa:

2 kommenttia

 1. Olipa kauniita kuvia! Hyvin samanoloista luontoa näimme ajellessamme Saarenmaalla rantoja pitkin.

  Pysyn kuulolla, täytyykin heti tutkia onko blogillasi sivu Facebookissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Luonto on tosiaan aika samanlaista kuin Saarenmaalla, mutta Hiidenmaa on vielä paljon koskemattomampaa - hyvässä ja pahassa. Palveluita, tekemistä ja näkemistä on ehkä vähemmän kuin Saarenmaalla, mutta mielestäni juuri rauhallisuus on Hiidenmaan etu. :)

   Blogilla ei ole Facebook-sivua - en ole jostain syystä edes ajatellut asiaa, mutta ehkä täytyy laittaa sivun teko harkintaan.

   Poista