Voi Gdansk, miksi tutustuin sinuun vasta nyt!

Kuinka monta kertaa olinkaan pohtinut, pitäisikö lähteä Gdanskiin. Kun on niin lyhyt matka ja halpoja lentojakin.

Aina oli kuitenkin kiinnostavampia kohteita, jotka jyräsivät pienen puolalaiskaupungin ylitse. Kunnes tuli tammikuu ja pakko päästä minilomalle - halvalla ja lähelle.

Onneksi, sillä Gdansk on ihana! Monet ovat sitä hehkuttaneet, mutta jostain syystä en ole uskonut. En ole kaupunkilomaihmisiä, mutta Gdansk vei kyllä sydämeni ihan täysin. Kaupunki on sopivan kokoinen ja helppo ottaa haltuun, se on todella kaunis ja Puola nyt vain ylipäätään on mahtava maa.Meidän kolmen yön minilomamme oli juuri sopiva sekoitus rentoilua ja lepoa, hyvää ruokaa ja ripaus nähtävyyksiä. 

Majoituimme Hotel Almondiin vanhankaupungin ulkopuolelle, ja voin lämpimästi suositella. Vuonna 2016 rakennettu hotelli sijaitsi rauhallisella paikalla viiden minuutin kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista, huone oli tilava ja aamiainen monipuolinen. Lisäksi hotellissa on pieni kylpyläosasto, jota tuli kyllä hyödynnettyä. Kaupungilla kävellessä tuli kylmä, joten oli ihana käväistä saunassa ennen syömään lähtöä.Rakastuin Gdanskin vanhan kaupungin kauniisiin katuihin. Toisessa maailmansodassa maan tasalle tuhottu kaupunki on restauroitu valtavalla ammattitaidolla. Gdanskin kaduilla kävellessä tuijottelin jatkuvasti talojen upeita yksityiskohtia ja huokailin ihastuksesta.

Näin tammikuussa Gdansk oli rauhallinen, vähän uneliaskin. Monet ravintolat olivat kiinni, eikä kaduilla juuri näkynyt ravintoloiden sisäänheittäjiä tai kaupustelijoita. Olin erittäin tyytyväinen, sillä ahdistun turistipaljoudesta ja kaikesta muustakin turistisuudesta. Gdansk on varmasti äärimmäisen kaunis myös kesällä, mutta luulen, että se saattaa olla minun paikkani erityisesti näin talvella.Pidin erityisesti hieman katutason yläpuolelle kohoavista terasseista, joita näkyy alla olevassa kuvassa. Kuvassa näkyy muuten myös maailman suurin tiilikirkko, St. Mary's Church, joka sattui valitettavasti olemaan meidän visiittimme aikana remontissa myös sisältä. Oli muuten komean kokoinen kirkko!

Torni oli suljettuna, joten emme päässeet kiipeämään sen 400 askelmaa ylös ja ihailemaan Gdanskia ylhäältä päin. Talvikaudella torniin pääsee ilmeisesti vain viikonloppuisin.Dluga-pääkadulla oli tammikuun lopussa vielä jouluvalaistus. Hämmästyin, mutta olin ilahtunut. Valot olivat todella kauniit!

Koska kirkontorniin ei päässyt, kävimme yllä olevassa maailmanpyörässä, Ambers Skyssa. Lipusta joutui pulittamaan maan hintatasoon nähden suolaisen summan, mutta maisemat olivat kieltämättä kauniit. 

Vierailimme yhtenä matkapäivänä toisen maailmansodan museossa, joka avautui keväällä 2017. Jo itse museorakennus on näkemisen arvoinen, mutta sisällä vasta riittääkin katsottavaa. Erittäin laaja näyttely käy läpi toisen maailmansodan tapahtumat juurta jaksain monen maan näkökulmasta. Näyttely on todella laadukas ja taidolla tehty.

Itse en ole museoihmisiä, ja aika nopeasti alkoikin tulla ähky kaikesta tiedosta, enkä jaksanut näyttelyyn kovin syvällisesti paneutua. Silti saimme kulutettua museossa kolmisen tuntia.

Lippujen hinnat ovat varsin kohtuulliset: 23 zl eli noin 6 euroa nuppia kohden.


Gdanskia on kuvailtu sanoilla "turkulaisten Tallinna". Mielestäni se on sekä osuva kuvaus että kaukana totuudesta. On fakta, että Turusta on naurettavan halpoja lentoja Gdanskiin. Sinne pääsee jopa halvemmalla kuin Helsinkiin. Lisäksi lento on lyhyt, vain alle puolitoista tuntia, ja yhteydet Gdanskin kentältä keskustaan ovat sujuvat ja nopeat.

Mielestäni "turkulaisten Tallinna" on kuitenkin Gdanskin vähättelyä. Kaupunki on paljon enemmän kuin vain kopio Tallinnasta. Gdansk on sympaattinen, kaunis, erityinen ja ainakin minun mielestäni kaikin puolin paljon parempi kuin Tallinna.

Okei, aikamoisia ylisanoja. En vain ole viime aikoina tykästynyt mihinkään paikkaan yhtä kovasti. Yhdyn siis kaikkien muiden hehkuttajien joukkoon: mene Gdanskiin, jos et siellä vielä ole käynyt!


Jaa:

3 kommenttia

  1. Hieno "ylistyspuhe" Gdanskista! Täytynee mennä kokemaan. äitikki

    VastaaPoista
  2. Irti arjesta - loma jälleen tilattu. Helppo, nopea, halpa, hieno, nähtävää , shoppailua... ja Sopotissa hieno hiekkaranta. Gdanskista on helppo matkustaa junalla muihinkin Puolan kaupunkeihin. Aluksi vaikka päiväretki Malborkin linnaan.

    VastaaPoista
  3. Nyt käynti Gdanskissa on jo lähellä...!

    VastaaPoista